Mňamka
4 obdĺžniky syrokrému, 100 g masla, 250 g tvarohu, 3 papriky rôznych farieb, 1 lyžica ľahkej majonézy, soľ, tymián
Postup:
Papriky očistíme a nakrájame na malé kocky. Syrokrém vymiešame do hladka s majonézou, tvarohom a maslom, Podľa chuti osolíme a pridáme tymián. Po častiach primiešame papriky. Podávame s pečivom. Môžeme ju použiť na slané sušienky alebo ako náplň do slaného pečiva.
Cícerová pomazánka
400 g cícer, 8 polievkových lyžíc tahini pasta, 1 citrón, soľ, cesnak v oleji, olivový olej, petržlenová vňať
Postup:
Cícer si uvaríme a zmixujeme. Tahini pastu si pripravíme z 1 hrnčeka sezamu, ¼ hrnčeka olivového oleja tak, že sezam upečieme na oleji, ochladíme a zmixujeme. Pridáme ostatné pochutiny podľa receptu a zmiešame.
Avokádová nátierka
1 mäkšie avokádo, 1 cibuľa, soľ, korenie, citrón
Postup:
Avokádo vylúpeme zo šupky lyžičkou, vidličkou pretlačíme na jemnú kašu. Potom pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme podľa chuti a vyžmýkame citrón, tiež podľa chuti. Premiešame a podávame na čerstvé pečivo alebo na jemne opečené hrianky.
Bryndzová nátierka
250 g bryndze, 1 syrokrém v črievku, ½ masla, 4 vajcia uvarené na tvrdo, 1 menšia cibuľa, vegeta
Postup:
Bryndzu pretlačíme vidličkou, pridáme maslo, syrokrém, nadrobno nasekané vajcia a cibuľu, ochutíme vegetou. Všetko dobre premiešame.
Škvarková nátierka
250 g škvariek, 2 vajcia na tvrdo, 1 cibuľa, 2 PL masti, 1 PL kečupu, soľ, korenie, horčica, sladkokyslá uhorka
Postup:
Všetko zomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre vymiešame, dochutíme soľou, korením a horčicou.
Pikantná chrenová nátierka
2 syry v črievku, 2 vajcia na tvrdo, 1 maslo, chren, soľ, korenie
Postup:
Všetko spolu vymiešame, dochutíme soľou a korením.
Pikantná tvarohová nátierka s cesnakom
120 g tvarohu, 1 malá cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, pažítka, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice majonézy
Postup:
Do vymiešaného tvarohu pridáme postrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak so soľou, pokrájanú pažítku, korenie a nakoniec majonézu podľa potreby.
Mrkvová nátierka
200 g tvarohu, 80 g masla, 2 vajcia uvarené na tvrdo, 200 g mrkvy, soľ, pažítka
Postup:
Tvaroh zmiešať s maslom, pridať posekané vajíčka, nastrúhanú mrkvu, pažítku, dochutiť soľou.
Vajíčková pomazánka so zeleninou
250 g tvaroh, 4 uvarené vajíčka, 1 cibuľa, surová zelenina(mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, reďkovka), 2 strúčiky cesnaku, 1 majonéza, 1 lyžica vegety, korenie, soľ
Postup:
Tvaroh zmiešame s majonézou, pridáme nastrúhané vajcia, jemne nakrájanú cibuľu, nastrúhanú zeleninu. Dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, korením, vegetou.
Fazuľová pomazánka
Potrebujeme: uvarenú fazuľu, cibuľu, horčicu, údený syr, pomletú štipľavú papriku, maslo, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Fazuľu, horčicu, maslo, papriku, cibuľu, soľ a korenie spolu rozmixujeme. Ak je to veľmi husté môžeme pridať trošku mlieka. Nakoniec pridáme údený syr. Mixér pôjde ťažšie. Podľa vlastnej chuti môžeme meniť pomer ingrediencií.
Cesnaková nátierka
Suroviny:
3 ks syrokrém
1 dl mlieka
jedna majonéza
cesnak podľa chuti
údený syr
Rozvaríme 3 ks syrokrému v 1 dl mlieka za stáleho miešania – necháme vychladnúť. Majonézu zmiešame s rozvareným syrokrémom, pridáme pretlačený cesnak
porajbaný údený syr – syru dáme toľko kým nie je nátierka dostatočne hustá.
Mrkvová nátierka
1 krabička syrokrému, 1 tatárska omáčka, 2 strúčiky cesnaku, 2-3 mrkvy, 1 petržlen
Postup: syrokrém vymiešame s tatárskou, pridáme pretlačený cesnak a najemno postrúhanú mrkvu s petržlenom.
100g tvrdého údeného syra, 1 tatárska omáčka, 3-4 strúčiky cesnaku
Postup: tatársku omáčku vymiešame s nastrúhaným syrom a prelisovaným cesnakom. Ak je nátierka riedka, zahustíme ju ešte syrom.